Matprojekt ska föra Oxievångselever närmare restaurangbranschen

skickad 19 apr. 2017 06:33 av Jenny Nyberg
Den 26 april drar projektet ”Tillsammans” igång på Oxievångsskolan. Syftet är att använda sig av mat som ett verktyg för att inspirera och aktivera eleverna men även att introducera dem till restaurangbranschen och andra yrken kring matkul
turen.
Projektet är en del av Medborgarlöftet för stadsområde Söder där polisen, Malmö stad och en rad andra aktörer arbetar för att öka tryggheten i området.
I projektet ”Tillsammans” samarbetar Oxievångsskolan, polisen och matverkstaden Gro’up för att eleverna ska få en djupare insikt och förståelse för maten, miljön och den gemensamma kulturen, men framförallt handlar det om att ha det roligt tillsammans runt god mat.
Projektet är uppdelat i fyra tillfällen och onsdagen den 26 april åker eleverna till Gro’up där de får
arbeta i en riktig köksmiljö och blir arbetsledda av en kock. I juni arrangeras en festkväll där eleverna får visa upp vad de har lärt sig för lokala näringsidkare, politiker, föräldrar och vänner.
– Vi är väldigt glada över att få möjlighet till detta samarbete. Detta är en del av vår strategi för att eleverna ska komma i kontakt med yrkeslivet och stimulera deras lust och nyfikenhet att lära inför framtiden, säger Jenny Nyberg, rektor på Oxievångsskolan.
– Att jobba med barn och ungdomar i deras vardag är extremt viktigt för oss. Att få dessa ungdomar att förstå hur viktigt mat är och att maten har kopplingar till beteende, kulturer, politik, ekonomi och även
historia, är vad vi vill åstadkomma med ”Tillsammans”, säger Gro’ups projektledare Edith Salminen.
”Tillsammans” är en fortsättning på samarbetet mellan Oxievångskolan och polisen och ett sätt att hitta nya plattformar och mötesplatser där polisen och ungdomarna kan mötas.
– Vi hoppas att samarbetet blir långsiktigt och att det kommer att bidra till en ökad samhörighet mellan aktörerna i Oxie där våra ungdomar är ledande i frågan och visar oss vägen till en produktiv samverkan och där vi tillsammans jobbar för Oxiebornas bästa, säger Zoran Markovic, kommunpolis,
polisområde Malmö.
Hela medborgarlöftet till stadsområde Söder hittar du här:
För mer information kontakta:
Jenny Nyberg, rektor Oxievångsskolan, 040-34 69 65, 0701-49 58 40
jenny.nyberg@malmo.se